Wat is de definitie van een verslaving?

Een verslaving hoeft niet alleen te slaan op middelen. Je kunt ook verslaafd raken aan bepaalde ongezonde “gewoontes”. Zoals bijvoorbeeld een gokverslaving of een meer opkomende verslaving zoals social media. Social media is opkomend onder de jongeren en loopt inherent aan andere internet verslavingen zoals sex, gamen of chatten. Nu hoef je niet direct bang te zijn als je in de categorie valt die gevoeliger is voor een verslaving, maar is het altijd goed om de kenmerken te leren herkennen.

Definitie

Lichamelijk en geestelijk afhankelijk zijn van iets wat je eet, drinkt of inneemt (eten, alcohol, drugs) of wat je doet (gamen, internetten, gokken, seks enz.). 1

Kenmerken van een verslaving

De kenmerken van een verslaving leren herkennen helpt je preventief. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus voorlichting op het gebied van verslaving is belangrijk. Bij groepen die een hoger risico vormen, zoals jongeren maar ook als verslaving in de familie meer voorkomt dienen beter op de hoogte te zijn van de gevaren.

Een verslaving is vast te stellen volgens de zogenoemde DSM-5. Een Amerikaans handboek dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient. 2 Ze hebben 11 kenmerken opgesteld waar uit kan blijken of je een verslaving aan stoffen hebt. De hoeveelheid kenmerken die je kunt afvinken bepalen hoe ernstig de stoornis is:

 • 2/3: milde stoornis
 • 4/5: gematigde stoornis
 • 6 of meer: ernstige stoornis

De kenmerken3:

 1. U gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan dat oorspronkelijk het plan was.
 2. Pogingen om te minderen of te stoppen, mislukken.
 3. Het gebruik en het herstel van dit gebruik kost veel tijd.
 4. U heeft een sterk verlangen om te gebruiken.
 5. Door uw gebruik schiet u te kort op uw werk, op school, of thuis.
 6. U blijft continu gebruiken, ondanks het ontstaan van problemen op relationeel vlak.
 7. Opgeven van activiteiten: hobby’s, sociale activiteiten, of werk .
 8. U gebruikt voortdurend, zelfs wanneer u daardoor in gevaar komt.
 9. U gebruikt voortdurend, ondanks het besef dat dit gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt.
 10. U heeft continu grotere hoeveelheden nodig om dit effect nog te kunnen voelen. Dit wordt ook wel tolerantie genoemd.
 11. De ontwenningsverschijnselen die minder hevig optreden door meer van de stof te gebruiken.

Oorzaken van een verslaving4

Er zijn meerder oorzaken die een verslaving kunnen oproepen. Bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, spanning, ontdekken van het onbekende of gewoon stoer willen zijn. Dit zijn oorzaken die vaker voorkomen bij jongeren, en in de kern komt het er op neer dat je ergens bij wil horen en/of je je identiteit daar aan wilt meten. Als je wilt roken dan komt dat bijvoorbeeld vaak onbewust omdat er in je omgeving iemand rookt naar wie je op kijkt.

Mensen die op latere volwassen leeftijd verslaafd raken hebben vaak een andere oorzaak. Dan komt het bijvoorbeeld vaker voor dat mensen drugs gaan gebruiken om de werkelijkheid te ontvluchten.

Hulp nodig?

Erkennen dat je verslaafd bent is al een hele grote stap alleen ben je er dan helaas nog niet. Sommigen lukt het om zelf af te kicken van een verslaving, maar hulp zoeken is echt niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Als je op zoek bent naar laagdrempelige kliniek die je in huiselijke sfeer kan helpen om je van je verslaving af te helpen dan ben je bij Spoor6 aan het juiste adres.

Bronnen

 1. https://www.ensie.nl/dokterswoordenboek/verslaving
 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders
 3. https://www.spoor6.nl/wat-zijn-de-kenmerken-van-een-verslaving/
 4. https://www.spoor6.nl/wat-zijn-de-oorzaken-van-een-verslaving/